Finland

Ben jij een liefhebber van de natuur en wil jij tijdens je vakantie het noorderlicht hebben gezien? Grote kans dat een rondreis door Finland echt wat voor jou is! Laat je inspireren door de informatie over Finland in dit artikel en breng jouw droomvakantie tot leven. Wij hebben speciaal voor jou bezienswaardigheden, klimaat en reistips op een rijtje gezet.

Finse steden bezoeken tijdens je vakantie

Veel mensen die op vakantie gaan naar Finland kiezen voor een rondreis om verschillende steden te bezoeken en vooral om de natuur te ontdekken. Hiervoor moet je behoorlijke stukken reizen. Finland kent een relatief kleine bevolking en een lage bevolkingsdichtheid. De meeste steden in Finland zijn klein in aantallen en relatief klein van formaat. De hoofdstad van het land is Helsinki en is met meer dan 610.000 inwoners de veruit de grootste stad van Finland. Andere grotere steden in het land zijn Tampere en Turku, waar beide ongeveer 300.000 inwoners wonen. Naast deze steden kent Finland ook vele kleine dorpjes en zijn grote delen van het land veelal onbewoond.

Finland als walhalla voor natuurliefhebbers

Voor liefhebbers van de natuur kent een Finland vakantie voor ieder wat wils. Wist je dat Finland bekend staat als het land met duizend meren? Dat is nog een dun begrip als je bedenkt dat Finland maar liefst 200.000 meren heeft. Het vormt de basis voor de prachtige en ongerepte natuur dat je tegenkomt in Finland. Finland kent namelijk vele eilandjes aan de westkust en voor 70% bestaat het land uit bos. In deze prachtige natuur is het ook nog mogelijk om het noorderlicht te kunnen zien tijdens je vakantie.

De grootste meren zijn het Saimaa-meer, het Inari-meer en het Peinameer. Kemijoki en Oulujoki zijn de langste rivieren.

Klimaat in Finland

Het Finse vasteland heeft een vochtig klimaat, met korte en warme zomers en lange en koude winters. Het regent in de vorm van regen, hagel en sneeuw in alle maanden van het jaar. In het zuiden is de zomer warmer dan in deze hoge breedtegraad. De temperatuur kan oplopen tot boven de 30°C. Dit komt door de migratie van de Russische steppen naar de hogedrukgebieden van Scandinavië in de zomer. In andere delen van Finland is de zomer koel en droog. Dit komt voornamelijk door de nabijheid van de Atlantische Oceaan tot de Golfstroom. In het hoge noorden duurt de zomer 73 dagen en is de middernachtzon te zien. Lapland is het grootste deel van de winter bedekt met dikke sneeuw. Het grootste deel van Finland is meer dan de helft van het jaar bedekt met sneeuw. De neerslag in het noorden van Lapland varieert van minder dan 400 mm in het zuidwesten tot meer dan 600 mm in het zuidoosten. In Lapland kan er jaarlijks 1 tot 2 meter sneeuw vallen.

Bezienswaardigheden in Finland

Ben jij nog niet overtuigd? Wij hebben de mooiste bezienswaardigheden in Finland op een rijtje gezet.

Archipelago National Park

Archipelago National Park ligt in het zuidwesten van Finland, op 60 kilometer afstand van Turku. De archipel bestaat uit meer dan 20.000 eilanden en is het grootste eiland ter wereld. De meeste eilanden zijn niets meer dan kleine steentjes, als mozaïeken verspreid over de zee.

Veel eilanden zijn onbewoond en moeilijk te bereiken, maar negen eilanden zijn verbonden door 250 kilometer aan archipelpaden. Neem de veerboot per auto of fiets, steek bruggen over, doorkruis oerbossen en ruige kusten. Zoek onderweg naar walvissen en geniet van het uitzicht op zeilboten en rode houten huizen langs de kust. Breng zeker een bezoek aan het eiland Kolpo, waar de 13e-eeuwse Sint-Michielskerk en het gewelfde plafond staan, en ontspan op een rustig strand op het eiland Iniö. Houd er rekening mee dat de hele veerboot vaart van begin juni tot eind augustus.

Porvoo

De op een na oudste stad van Finland is Porvoo. Deze plaats staat bekend om zijn unieke en pittoreske houten huizen. Als u door de geplaveide straten van Porvoo wandelt, vindt u sporen uit de 13e eeuw. Maar de meeste houten gebouwen dateren uit het einde van de 19e eeuw. Porvoo heeft ook een kathedraal gebouwd in de 11e eeuw. In het Porvoo Museum kun je lokale kunst en erfgoed bewonderen en voor lokale lekkernijen (zoals taarten en zoetigheden) kun je terecht in de Blumberg-winkel.

Vlieg naar Finland

Veel Nederlanders vliegen nog steeds naar Helsinki als ze op vakantie zijn in Finland. Finland heeft de afgelopen jaren echter meer luchthavens ontwikkeld en vanwege het matig ontwikkelde wegennet en de lange afstanden is het vaak handig om binnenlandse vluchten te nemen, zoals naar Noord-Finland. Finnen vliegen veel omdat ze een lange afstand moeten overbruggen. Daarom is het gemakkelijk om binnenlandse vluchten te nemen.

VLIEGVELDEN IN FINLAND

  • Lappeenranta – LPP
  • Luchthaven Kopio – KUO
  • Tampere – TMP
  • Luchthaven Juonsuu – JOE

Contact

Wil jij meer weten over je vakantie naar Lapland en Finland of ben jij benieuwd naar onze andere bestemmingen? Neem dan contact met ons op.

Contact